Norges studenttennisforening

Norges studenttennisforening

Tennis for nybegynnere: 5 steg for å utvikle konsistente grunnslag

Postet av Norges studenttennisforening den 20. Okt 2018

Når en nybegynner starter å spille tennis starter de prosessen ved å lære grunnslag, både forehand og backhand. Det er nettopp disse to slagene, de mest grunnleggende, som kommer til å gi dem mestringsfølelse og få dem til å returnere til tennis. Det finnes selvfølgelige andre slag, som serve og volley, som er viktig å lære, likevel bør ikke disse prioriteres på begynnelsen.

Følgende instruksjoner for nybegynnere har som hensikt å etablere et godt grunnlag som dere, lesere, kan bygge videre på. Vi tror, om dere følger disse instruksjonene, at dere kommer til å mestre tennis raskere.

5 steg for å utvikle tennisteknikk hos nybegynnere

Tennis bør i begynnelsen spilles på kortere avstand og med lavere hastighet. Spill bør bli organisert på hva vi kaller en liten bane, der av begrepet "minitennis". En minitennis bane definert at spilles innenfor servelinjene. Ved å spille på liten bane gir man nybegynnere mer tid til å bedømme spretten på ballen, og gir dem mer tid til å utføre riktig tekniskform. 

Å spille på så kort avstand og lav hastighet gjør at nybegynnere fortsatt har tid til å dømme ballen ganske bra og ikke føler seg rushed når den når dem. Det er også viktig at siden vi endret tennisspillet på en bestemt måte, endrer vi også slagteknikk.

Vi håper at folk, ved å følge disse 5 stegene, vil kunne utvikle sine tennisferdigheter raskere. 

1. SPIll fra treffpunkt

Man trenger ikke nødvendigvis starte sin tenniskarriere ved å lære hele bevegelsen til, feks, forehand. Vi kan isteden starte med å plassere rackerten litt bak the forventede kontaktpunktet. Noen føler at de ikke har noe kraft når man trener fra denne posisjonen, men dette er en feil antakelse. Man vil raskt innse at den korte svingen er mer enn godt nok til å produsere både fart og dyp ball plassering. 

Denne øvelsen gjør det enklere for nybegynnere å treffe ballen ved det rette treffpunktet. Bra treffpunkt er nøkkelen til å utvikle konsistente grunnslag senere i sin tenniskarriere. På starten bør dette være hovedfokuset istedenfor å fokusere på hele bevegelsen. Det er heller ikke nødvendig å fullføre bevegelsen på dette trinnet. Man bør heller fokusere på å lede ballen fremover samt sikre utviklingen av et godt treffpunkt. Dette gjelder for både forehand og backhand. 

2. spill fra treffpunkt + fullføring av slaget

Når man begynner å utvikle et godt treffpunkt kan man jobbe videre med å fullføre slaget. Man fullfører grunnslagene forehand og tohåndsbackhand likt. Svingen avsluttes med at rackerten er over skulderen. Bunnen av rackerten bør peke mot nettet når svingen er fullført. Man bør fortsette med "minitennis" på dette nivået. Dette er for å gi mer tid, og gjøre opplæringsprosessen mer effektiv. Intensjonen er å gjøre det nok ganger til at det blir en del av din kroppshukommelse.

Disse stegene er essensielle for å utvikle et godt teknisk grunnlag for nybegynnere. Hva er grunnen? Dette er to av de viktigste momentene man har i tennis, og to av de vanskeligste å kontrollere. Øvelsene krever ikke kun god hånd-øye koordinasjon, men evnen til å bevege seg godt i forhold til ballen. Kun når spillerne klarer å kontrollere ballen godt med denne teknikken bør man begynne å utvikle resten av bevegelsen.

3. splitsteppet

Å utvikle et godt split step er essensielt for å utvikle et godt fotarbeid. Splitsteppet er en nødvendig i alle slag. Det er et raskt hopp hvor du såvidt over bakken og deler føttene dine i luften og lander i samme posisjon, nemlig med føttene godt fra hverandre. Det hjelper deg å skyve i hvilken som helst retning veldig raskt - det skaper eksplosivitet. Nøkkelen til splittrinnet er riktig timing, og det betyr at du må lande inn i splittrinnet nøyaktig når du innser hvor ballen går. Hvis man gjør det riktig, vil du også føle at du kan bevege deg eksplosivt mot ballen.

4. større bane og full sving

Før man begynner å øke størrelsen på banen, bør spillerne begynne å spille på 3/4 (midt i mellom grunnlinja og servelinja). Man kan trene på hele bevegelsen samt sikre at spillerne føler at de får kontroll. Å utvikle kontroll med hele bevegelsen kan være vanskelig for mange. På en slik bane er tempoet fortsatt lavere enn en stor bane, og spillerne har fortsatt god tid til å forberede slagene. På dette trinnet bør spillerne trene på forberedelse, vridning bakover og fremover samt vektoverføring. 

Forehand. Spilleren bør holde den ikke dominante armen på rackerten når man vrir skuldrene bakover. Med vridning bakover mener man at hele kroppen vrir seg bakover. Deretter slipper man den ikke-dominante armen, vrir bakover til man setter i gang vektoverføring med å legge vekt på høyre bein. Det siste steget igangsetter en vridning framover mot ballen. Man vrir overkroppen og rackerten til det tidligere nevnte treffpunktet før man iverksetter armen og fullfører bevegelsen.

Backhand. Slagforberedelsen til backhand ligner forehanden. Slaget blir slått med den ikke-dominante armen der den dominante armen fungerer som støttearm. Begge håndene holder på grepet, tett ved siden av hverandre. Fra start posisjon vrir man kroppen til siden (bakover). Man inngangsetter da vektoverføringen og deretter vrir fremover helt til rackerten er over skulderen. 

5. spille fra grunnlinja (stor bane)

Det siste steget er å spille fra grunnlinja (stor bane). På dette tidspunktet bør spillerne ha utviklet god ballkontroll, blitt vandt til hastigheten og evnen til å forberede seg. Spillerne bør på dette nivået lære å slappe av armen, og fokusere på å produsere kraft gjennom vridning av overkropp og bruk av beina istedenfor å bruke armen. Spillere klarer, som regel, naturlig å utvikle en god backswing.

5 Tennis Tips for nybegynnere som søker å akselerere opplæringsprosessen

Teknikk er ikke alt. Den bidrar til mye, blant annet å motarbeide skader og gjøre det enklere å produsere kraft blant annet. Under formulerer jeg 5 tipps som jeg tror alle nybegynnere bør ta til seg.

1. Tolke ballretning og ballsprett 

Å tolke ballretning og ballsprett er essensielt, og de fleste lærer det gjennom spill. Man kan akselerere denne prosessen i begynnelsen ved å la ballen sprette 2 ganger i bakken istedenfor 1 i begynnelsen. Man får da mer tid på seg pluss en enklere ball å forholde deg til. Et annet bonus er at man får studere hvordan ballen spretter på første sprett. Dette er en god oppvarmingsøvelse for nybegynnere, og man gjøre denne drillen de første 5-10 minuttene av treningen. 

2. utvikling av ballfølelse- og kontroll

En stor utfordring for nesten alle nybegynnere er at de slår ballen alt for hardt. Ballens hastighet og sprett overvelder dem, og til tross for riktig teknikk, reagerer ved å slå alt for hardt å mister derfor kontroll. En god drill er at begge spillerne står nærme nettet, og avslutter slaget ved at rackerten går over på motstanderens side. Hensikten med denne øvelsen er at den a) reduserer trengselen for en stor backswing og b) sikrer korte bevegelser basert på ballfølelse. Ballfølelse på liten bane blir som oftest overført til stor bane.

3. hvordan spille mer avslappet

En annen utfordring er at nybegynner ofte holder rackerten alt for hardt, og er alt for stramme generelt. Tennis skal spilles avslappet for å utnytte alle elementene i kroppen. Å holde alt for hardt på rackerten utkansellerer disse momentene. For eksempel, å holde rackerten alt for hardt skader kroppens pronasjon.

En veldig enkel, men effektiv måte å bli mer avslappet på er å bli oppmerksom på hvor anstrengt man er. Man kan begynne å rangere anstrengthet fra 1 til 5, 5 der 1 er mest anstrengt og 5 mest avslappet. Som med mye annet i tennis er det enklest å lære dette på liten bane.

4. utvikle ballkurve

Nybegynnere tror ofte at en god ball er en som er veldig flat, veldig hard. Dette er forsåvidt riktig, men særdeles få spiller på denne måten. Avanserte spillere utnytter kontrollslag før de angriper ballen. Kontrollslag er baller med kurve - topspin, slice eller annet skru - som sikrer at ballen går høyere over nettet og øker sannsynlighet at den går inn. Nybegynnere bør forsøke å slå ballen høyere over nettet for å utvikle et mer sikkert spill.

5. hvordan nå ballen i tide

Nybegynnere når ofte ballen for sent, ergo føler at de må tvinge fram bevegelsen raskere. Dette føler til tekniske anomalier og skade om det blir et hyppig problem. For å forhindre dette må spillerne løpe tidligere på ballen, fortere til ballen og eventuell gjette hvor ballen går før motstanderen har slått ballen. Hensikten er å gi deg som spiller mer tid til å fullføre et teknisk riktig slag. Målet er alltid å nå ballen så tidlig som mulig slik at du får tid til å iverksette slaget ditt.

oppsummering

Disse tippsene vil forhåpentligvis akselerere opplæringsprosessen din. Disse tipsene vil også sette deg på rett spor for å lære mer avanserte tennis teknikk, utvikle toppspin og/el slice slag og styrke fotarbeidet ditt.


0 Kommentar

Kommentarer

Kommentarfelt er stengt

Powered by: Bloc