Norges studenttennisforening

Norges studenttennisforening

De 5 vanligste forehandfeilene

Postet av Norges studenttennisforening den 20. Okt 2018

Av og til vil små justeringer gi store utbytte på ditt spill. Vi håper at denne listen vil ha en slik påvirkning på ditt spill. Her har vi samlet det vi anser som de 5 vanligste feilene tennisspillere gjør. Om alt går etter planen skal dine upressede feil bli kuttet dramatisk om du klarer å rette opp på en av følgende feil. 

1. feil grep

Feil grep er kanskje et sterk ord å bruke. Likevel er det slik at tennis har endret seg dramatisk de siste tiårene. På 1970-tallet var det vanlig å slå forehand, backhand, volley, serve og slice med kontinentalgrep - man trengte aldri å bytte grep! John McEnroe var en ledende eksponent av dette. Grunnet ny teknologi og utviklingen av det tekniske aspektet ved idretten har ball hastigheten økt dramatisk som har igjen påvirket idrettens atletiske moment. Moderne tennis fremmer bruken av 2 grep; eastern og semi-western. Norges tennisforbund (NTF) ønsker at alle nybegynnere skal lære easterngrepet. Ideen er at det er enklere å anvende i begynnelsen, og at man ergo får raskere progresjon. Pete Sampras tok i bruk easterngrepet, og det samme gjør Roger Federer. 

Det andre grepet er semi-western. Nesten alle profesjonelle utøvere tar i bruk dette grepet. Semi-westerngrepet gjør det enklere å produsere topspin, men er vanskeligere å mestre. Toppspillere som Rafael Nadal, Andy Murray og Novak Djokovic tar i bruk dette grepet.

Hva er da det beste grepet? Det er det ingen svar på. Det kommer helt annpå hva som er mest naturlig for deg som person, hvilket dekket man spiller på og hva slags baller dine motstandere gir deg. 

2. fotarbeidfeil

Hva er da den vanligste fotarbeidsfeilen? Vi har vært radikale å nevner nå to feil. De kan oppsummeres som følger: 

  • Ta venstre fot foran høyre fot når du slår ballen. Denne posisjonen kalles lukket posisjon. Selv om det ikke er noe feil med posisjonen i seg selv, så må den posisjonen brukes sjeldent og for spesifikke situasjoner. En lukket posisjon lukker kroppen (derav navnet) og forhindrer god kroppsvridning som igjen ødelegger svingen. Posisjonen gjør det også vanskeligere å dekke banen igjen for neste ball.
  • Gå imot ballen med høyre bein først. Dette er det motsatte problemet. Nå åpner man kroppen for tidlig. Vektoverføring blir nøytralisert og det umuliggjør etablering av en naturlig kroppsvridning mot ballen. Denne posisjonen skal aldri utnyttes. 

Moderne tennis krever at vi bruker semi-åpen og åpen fotstilling når man slår. Når du bruker de forskjellige posisjonene er avhengig av dine baneposisjonering. Prøv å holde et mellomrom mellom beina dine hvis du er vent mot nettet. Om du får ballen til høyre for deg, start bevegelsen med din høyre fot for å sikre god vektoverføring gjennom slaget.

Hvis du får en kort ball er det naturlig å bruke en nøytral fotstilling. Da går kraften din gjennom ballen. Likeledes gir en nøytral fotstilling mer kontroll over ballen, selv om man mister kraft. 

3. mangel på kroppsvridning

God vridning sikrer at hele kroppen er involvert i slaget. Den vanligste feilen er at folk kun bruker armene. Dette fører til dårligere slag samt øker risikoen for alvorlige skader. Om du skal sikre god vridning er det viktig at du beveger deg godt. Du må starte bevegelsen med å bevege høyre fot for å sikre vektoverføring. Bevegelsen av høyrefot skal føre til en naturlig vridning bakover fra nettet. Når det er gjort beveger man venstre fot frem som fører til at kroppen naturlig vrir framover mot ballen. Alt dette skal skje i en kontinuerlig bevegelse uten stopp. 

Noen tips for å sikre at du vrir overkroppen:

  • Pek den ikke-dominante armen mot ballen før du slår.
  • Se over venstre skulder når du fullfører slaget.
  • Bunden av rackertern (der logoen er plassert) bør peke mot ballen før du iverksetter vridningen.
  • Brystkassen din skal peke til høyre (mot gjerdet), og skal peke mot nettet når slaget er fullført.

4. Ingen topspin

Ingen eller liten topspin fører til mangel på kontroll. Om du sliter med å produsere topspin er det en stor sjanse for at du holder feil grep, har en dårlig sving eller har sen forberedelse (treffer ballen for sent). I de aller verste tilfeller kan dette fører til at man produserer backspin istedenfor topspin. Hva er da topspin? Topspin er når baller spinner opp, fram og ned. Topspin gjør ditt spill sikrere og god topspin gjør det vanskeligere for motstanderen din å spille offensivt. 

Som nevnt tidligere så er semi-western topspin grepet. Det finnes også noen som bruker et fult westerngrep, men det er ikke å anbefale nybegynnere. Vi sier ikke at easterngrepet produserer topsin, man kan produsere veldig mye, men heller at topspin blir produsert mer naturlig med semi-western grepet.

5. fullfører ikke

Fullførelsen av slaget er annerledes for hvert grep. Det er mer naturlig for de som bruker easterngrep å fullføre slaget over skuldrene. Det er også det man oppmuntrer alle nybegynnerne å gjøre. Rafael Nadal slutter som regel over hodet, mens Andy Murray avslutter bevegelsen under skuldrene. Det er mange faktorer her, og ikke kun grep.

Nybegynnere bør avslutte svingen over skuldrene. Det er en mer naturlig sluttposisjon, samt det er enklere å innlære god kroppsvridning med denne avslutningen. Grunnen er at man det tvinger spillerne å ta imot rackerten med den ikke-dominante armen, som tvinger fram god kroppsvridning. 

5. Konklusjon

Vi håper disse tipsene hjelper. Dette er grunnleggende teknikk og essensielt for å kunne mestre tennis og utvikle god ballkontroll. Likevel må det også legges til at alle mennesker er forskjellig, og for noen er hva som er naturlig forskjellig fra malen. Det gjør det ikke nødvendigvis mindre riktig.


0 Kommentar

Kommentarer

— Guest
Captcha
Powered by: Bloc